Χημειοθεραπεια χωρις Ονυχοληση

Χημειοθεραπεια χωρις Ονυχοληση

Χημειοθεραπεία χωρίς Ονυχόληση

ΕΙΔΙΚΑ ΨΥΧΡΑ ΓΑΝΤΙΑ ΚΑΙ ΠΟΔΟΝΑΡΙΑ

 

Μία ακόμη παρενέργεια, επώδυνη της χημειοθεραπείας, είναι η ονυχόληση, που παρουσιάζεται σε ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπευτικά σχήματα.

Το M.S.C. Cold Cap System, εκτός από τα ειδικά καπέλα ψυχρής θεραπείας κατά της αλωπεκίας, διαθέτει και τα ειδικά ψυχρά γάντια και ποδονάρια, τα οποία προλαμβάνουν την ονυχόλυση των άκρων και το σύνδρομο παλαμών και πελμάτων στους ασθενείς που υπάγονται σε χημειοθεραπευτική αγωγή.

Οι διαταραχές των ονύχων αποτελούν μία συχνή και γνωστή παρενέργεια της συστηματικής χημειοθεραπείας.

Συνήθη συμπτώματα που χρήζουν ψυχρή θεραπεία είναι:
1) Eρυθρότητα, οίδημα, ευαισθησία, πόνος στις παλάμες, στα νύχια και στα πέλματα.
2) Μυρμηγκίασμα, κάψιμο ή φαγούρα στις παλάμες, στα νύχια και στα πέλματα.
3) Απολέπιση ή φολίδες του δέρματος των παλαμών και των πελμάτων.
4) Πληγές ή φουσκάλες.

Η κλινική εικόνα εξαρτάται από τη διάρκεια και τη σοβαρότητα της τοξικής επίδρασης καθώς και από το τμήμα του όνυχος που προσβάλλεται: μήτρα, κοίτη, εγγύς ονυχαία πτυχή και υπονύχιο. Η σοβαρότητα της βλάβης σχετίζεται με τη δόση του φαρμάκου, τα μεσοδιαστήματα χορήγησης και με την ευαισθησία του ίδιου του ασθενούς.

Συνήθεις διαταραχές ονύχων είναι:
1) Διαταραχές χρώματος όνυχων άνω ή κάτω άκρων.
2) Ονυχόλυση.
3) Υπονύχια αποστήματα άνω ή και κάτω άκρων.
4) Σχισμοειδείς αιμορραγίες και υπονύχια αιματώματα.
5) Η υπονύχια υπερκεράτωση και η οξεία παρωνυχία.

Το σύνδρομο παλαμών και πελμάτων ενδέχεται να εμφανιστεί μετά από δύο ή τρείς κύκλους θεραπείας με ένα αίσθημα μυρμηγκιάσματος στα χέρια ή και τα πόδια. Τα συμπτώματα θα βελτιωθούν μετά από μια περίοδο 1-2 εβδομάδων, αλλά σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να πάρει 4 εβδομάδες ή και περισσότερο για την πλήρη λύση των συμπτωμάτων. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα συμπτώματα είναι ήπια, ωστόσο κάποιοι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν πιο σοβαρά συμπτώματα που εμποδίζουν ορισμένες καθημερινές τους δραστηριότητες.

Η ευεργετική ψυχολογική επίδραση στον ασθενή είναι τεράστια, διότι απαλλάσσεται από το φόβο της απώλειας των ονύχων και από την επίπονη και δυσμενή επίδραση που τους δημιουργούν τα φάρμακα.