Χημειοθεραπεια χωρις Aλωπεκια

Χημειοθεραπεια χωρις Aλωπεκια

Χημειοθεραπεία χωρίς αλωπεκία

Η αλωπεκία είναι μια από τις συνηθέστερες και πιο ανεπιθύμητες παρενέργειες της χημειοθεραπείας, με άμεσες ψυχολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις.
Τα μαλλιά, είναι βασικό χαρακτηριστικό της εμφάνισης και η απώλειά τους προκαλεί άγχος, πανικό και μερικές φορές οδηγεί σε άρνηση της χημειοθεραπείας.

Σύμφωνα με μελέτη που έγινε το 2004 στην παθολογική – ογκολογική κλινική του Μεταξά, διαπιστώθηκαν τα παρακάτω:
• Η αλωπεκία καταπονεί ως επί το πλείστον ψυχικά τις γυναίκες. Η απώλεια μαλλιών για τις γυναίκες, ισοδυναμεί με απώλεια της θηλυκότητα και της σεξουαλικότητας.
• Οι άνδρες φαίνεται να αντιδρούν πιο ψύχραιμα από ότι οι γυναίκες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν παραμένει ένα τραύμα και για αυτούς.
• Όλοι οι ασθενείς που βιώνουν την αλωπεκία διαφοροποιούν ποιοτικά και ποσοτικά τις διαπροσωπικές και κοινωνικές σχέσεις τους, προσπαθώντας να προσαρμοστούν πρώτοι οι ίδιοι, στην αλλαγή σωματικού ειδώλου.

Η αλωπεκία, προκαλείται από τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στη χημειοθεραπεία τα οποία και διασκορπίζονται σε όλα τα κύτταρα του οργανισμού, υγιή και μη.

Μελέτες έχουν αποδείξει ότι με το να μειωθεί η θερμοκρσία κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας στο τριχωτό της κεφαλής, η κυκλοφορία του αίματος μειώνεται με τη συστολή των αιμοφόρων αγγείων, αφήνοντας μικρότερη ποσότητα φαρμάκων να περάσει στου θήλακες των τριχών, με αποτέλεσμα την αποφυγή της αλωπεκίας.